Timpul este una dintre cele mai importante resurse pe care Dumnezeu ni le-a oferit, fara ca, de cele mai multe ori, sa fim constienti de aceasta. Aceasta este resursa cea mai usor de manageriat din afacerea ta, nu-i asa?

Una dintre sursele risipirii timpului, foarte des intalnite in mediul de afaceri, este confuzia intre relatiile publice si relatiile cu publicul. Asemanarea terminologica a creat mitul conform caruia relatiile cu publicul inseamna relatii publice. Distinctia este necesara cu atat mai mult, cu cat, din dorinta legitima de a economisi resurse, unele organizatii au optat pentru realizarea unor departamente comune.

Este de datoria mea, ca practician al relatiilor publice, sa clarific aceasta confuzie si sa vin in ajutorul celor care isi doresc sa economiseasca timp si bani.

RELATII CU PUBLICUL RELATIILE PUBLICE
DENUMIRE Ghiseu unic (institutii publice), Secretariat, Receptie, Serviciu clienti (companii) Departament relatii publice, departament cheie in managementul companiei.
SCOP Urmareste mentinerea comunicarii dintre companie si clientii sai. (Comunicare UNU la UNU) Initiaza, dezvolta, mentine comunicarea dintre companie si clienti, colaboratori, factori de influenta, factori multiplicatori ai informatiei, mass-media, autoritati, etc. (Comunicare UNU la MAI MULTI)
Urmareste buna servire a clientilor. Vizeaza cresterea vizibilitatii companiei si a produselor sau serviciilor sale pe piata, cresterea vanzarilor, construirea imaginii de marca prin intermediul campaniilor specifice.
ATRIBUTII Ofera informatii cu privire la activitatea companiei, cu privire la produse si servicii,  la procedurile de cumparare sau serviciile           post-vanzare. Planifica si desfasoara campanii de comunicare menite sa puna in valoare produsele si serviciile companiei cu rolul de a determina cumparatorul sa actioneze sau sa devina fidel marcii.
PROCESUL DE COMUNICARE Activitatea de comunicare fata de clienti urmeaza proceduri clar stabilite anterior la departamentul de management. Comunicarea in relatii publice implica un grad crescut de inovativitate si creativitate; se realizeaza proceduri de comunicare interna si extena ce vor fi puse in aplicare de celelalte departamente si servicii ale companiei.
Receptor de feedback din partea clientilor Primeste feedback din partea publicurilor prin intermediul tuturor departamentelor firmei.  Analizeaza feedbackul si propune solutii ameliorative. Consiliaza conducerea. Propune strategii si campanii in functie de obiectivele de comunicare, de  categoriile de produse/ servicii, de specificul pietii.
Aici se prezinta clientul si solicita informatii despre serviciile oferite de companie. Aici se da forma mesajului ce urmeaza a fi transmis clientului, se proiecteaza materialele ce for fi folosite, se proiecteaza maniera de abordare din punct de vedere comunicational pentru diferitele categorii de public, se proiecteaza strategiile si campaniile de comunicare.
ACTIVITATE O activitate specifica doar unor organizatii care isi ofera, prin aceasta  interfata, serviciile catre clienti. Asigura una din interfetele organizatiei cu publicurile ei. Contribuie la implementarea campaniilor de relatii publice. Activitatea de relatii publice este una complexa si necesara tuturor companiilor, activitate care presupune armonizarea mesajelor transmise de organizatie fiecarei categorii de public. Utilizeaza notiuni de comunicare, relationare, psihologie pentru a crea mesaje cu grad mare de specificitate.     Apeleaza la toate functiile managementului pentru a planifica, desfasura si evalua campaniile ce urmaresc de aproape scopul si obiectivele organizatiei.            Utilizeaza tehnicile de marketing si promovare ca mijloace pentru a transmite mesajul in mod tintit anumitor tipuri de public. Coordoneaza implementarea campaniilor la nivelul departamentelor organizatiei, se asigura ca mesajul si imaginea propagata este unitara si in conformitate cu obiectivele comunicationale.

Iata cum Biroul de PR iti revigoreaza vanzarile!

Relatiile publice – alegerea inteleapta pentru afacerea ta
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.